C. Kulturs stoflighed

Den stoflige kultur er ikke handlingen, adfærden, genstanden, ritualet, ordene, væremåden eller andet, der på normal vis kan ses og sættes ord på. Den stoflige kultur er en sansemættet erfaring med et niveau i kulturen, som lægger ud over alle de sædvanlige aspekter af kultur. Derfor skal dette niveau af kultur mærkes, frem for at der tales om, forklares, skrives, tydes, ses, høres, lugtes, tegnes osv.

I Vesten, siger Kirsten Hastrup, er vi meget optagede af at lejre viden i ord. Men meget lader sig slet ikke formidle i ord.

Begrebet ”stoflig kultur” minder os om, at vi ikke kan åbenbare bagvedliggende selvfølgelige betydninger gennem ord, men derimod ved at være med, selv at handle og gøre sine egne erfaringer. At erfare sin egen kultur som ”stoflig” kultur er vist kun en teoretisk forestilling, som ikke lader sig praktisere.

Det, der er totalt integreret i ens liv, kan man ikke pludselig træde ud af og adskille sig fra, således at man kan mærke det som noget særskilt. Men man kan mærke stofligheden i en kultur, der er meget anderledes end ens egen.

Link hvor du kan læse mere om at mærke kultur.

Klik ind på øvelse, hvor du kan øve dig i at inddrage kulturs stoflighed.

Klik ind på øvelse, hvor du kan øve dig i mærke kultur.

Link til mere teori om kulturs stoflighed.

Copyright Interkulturel.com, Karen Nørskov  | Tlf.: 60 66 28 55