At opdage sin egen kultur

Metakulturel bevidsthed kræver, at vi øver os i at anvende et metablik på os selv. Det betyder, at vi ser, hvordan vores egen kultur farver og påvirker os selv i situationen.

De fleste af os har på én gang et både inderligt og blindt forhold til vores ”egen kultur”. Vores egen kultur er som rygmarven. Vi har den, og det er noget uundværligt og grundlæggende i livet, men vi er ikke bevidste om den.

Normalt tænker vi ikke på, at vores måde at gøre tingene på overhovedet har særlig meget med ”kultur” at gøre. De andre har en anderledes kultur, synes vi. Vi selv? Vi er bare helt almindelige! Stillet over for alternativer, synes vi oftest, at det vi kender er det naturligste i hele verden. Vi har svært ved at forestille os, at noget kunne være bedre end vores måde at gøre det på. Vi møder derved verden med en etnocentrisk tilgang.

Etnocentrisme handler om at gøre op med den forestilling, at verden bedst forstås ud fra den kultur, som man nu engang selv har, skriver antropologen Kirsten Hastrup (1992).

Hans Gullestrup (2003) kalder ens egen kultur for ”den objektiverede subjektive virkelighed”. Ens egen kultur forekommer én at være så selvfølgelig, at det får karakter af at være en objektiv virkelighed, men i virkeligheden er det en subjektiv virkelighed.

I opøvelsen af metakulturel bevidsthed, og interkulturel kompetence, skal vi ændre os, så vi ikke længere har bevidstheden om vores egen kultur som en objektiv virkelighed, der er givet og derfor får karakter af at være mere rigtig. I stedet skal vi have bevidsthed om den som en subjektiv virkelighed, der godt nok er rigtig for én selv, men ikke desto mindre kun er ens egen måde, og derfor ikke kan gælde for alle andre.

Ved metakulturel bevidsthed ser vi vores egen kultur som relativ og som en parallel til andres kulturer.

Klik ind her for et eksempel på et dansk børnehavebarn, som opdager sin egen kultur.

I det følgende er der forskellige øvelser og ideer til at erkende sin egen kultur som en subjektiv virkelighed.

Der er fire forskellige ”indgange” til dette, som du kan se i menuen til venstre samt klikke ind på her:

The real voyage of discovery

Consists not in seeking new landscapes

But in having new eyes

(Marcel Proust)

Copyright Interkulturel.com, Karen Nørskov  | Tlf.: 60 66 28 55